Fiets je graag? En ben je op zoek naar een geschikte fietsnavigatie, maar weet je nog niet goed waar je op moet letten? Het navigeren op de fiets is gelukkig een stuk handiger geworden. Je hoeft niet meer elke afslag de kaart open te vouwen om te controleren of je nog wel de uitgestippelde route volgt. Je hoeft niet eens zelf je route uit te stippelen. Met een elektronische fietsnavigatie kun je makkelijk gegevens ophalen en hoef je je rit niet te onderbreken. Er zijn echter een heleboel verschillende fietsnavigatiesystemen beschikbaar. Hoe weet je nu welke geschikt is voor jou?

damesfiets

Waar moet ik op letten bij het kopen van een fietsnavigatie?

Het kiezen van de beste fietsnavigatie voor jouw fietstochten is erg persoonlijk. Het ligt er aan wat voor soort fietser je bent. Ben je iemand die fietst als sport? En is je doel om jezelf fysiek te verbeteren? Dan is een fietsnavigatie met een heleboel extra snufjes handig. Je kan dan meten wat je hebt gedaan en het effect dat dit heeft op je lichaam, door bijvoorbeeld het meten van je hartslag, cadans, calorieën en snelheid. Voor wielrenners kan het bovendien handig zijn om een lichter model te nemen. Ben je echter meer een fietser die voor het plezier fietst, dan zijn deze functies overbodig. Je hebt dan waarschijnlijk genoeg aan een goedkoper navigatiesysteem waarmee je de weg kunt vinden.

Kenmerken van een goede fietsnavigatie

Daarnaast zijn er nog enkele kenmerken waar je rekening mee moet houden bij het aanschaffen van een fietsnavigatie:
– Er zijn 2 manieren waarop je kunt navigeren: turn by turn of een vooraf uitgestippelde route.
– Er kan een verschil zijn in de batterijduur van je fietscomputer. Omdat deze onderweg vaak op GPS rijdt, kost dit nogal wat stroom. Het is daarom handig als je weet hoe lang je fietscomputer mee gaat. Vooral als je lange fietstochten maakt, is het handig om een fietscomputer te hebben die die kan volhouden.
– Sommige fietscomputers kunnen gekoppeld worden aan een smartphone app. Dit is vooral handig voor sportieve fietsers.

De beste keuze

Twee bekende merken in de wereld van fietsnavigatie zijn Garmin en Mio, zoals de Garmin Edge Touring en de Mio Cyclo 205. Zij scoren op meerdere tests hoog, als het gaat om batterijduur, functies en aerodynamica. Bovendien zijn deze simpel te bedienen en hebben ze verschillende manieren om makkelijk kaarten in te laden.