Ben jij zwanger? Wat leuk! Proficiat. Hopelijk voel je je goed en kan je volop genieten van deze bijzondere periode. Voor je het weet zijn de negen maanden voorbij en heb jij jouw mooie wondertje in jouw armen. Maar voordat het zo ver is, moet je nog veel regelen. Vergeet hierbij vooral de kinderopvang niet! Klaarvoordebaby.nl helpt u graag.

 

Keuze maken

Waarschijnlijk ben je enorm aan het genieten van het getrappel in jouw buik. Je vindt het heerlijk om jouw kindje te voelen bewegen en je bent vast en zeker al aan het fantaseren over hoe hij of zij er uit zal zien en hoe je heerlijk kunt knuffelen met jouw kindje. Je moet er nog niet aan denken om jouw kindje straks te moeten missen als je weer moet gaan werken na jouw zwangerschapsverlof. Veel mensen denken dat 16 weken heel lang duren, maar ze zijn om voordat je het weet. Het is slim om nu al na te gaan denken over de opvang van jouw kindje. Veel mensen kiezen er voor om hun kindje een of twee dagen per week naar oma te brengen. Maar de meeste mensen maken gebruik van de diensten van een kinderdagverblijf. Omdat deze zo populair zijn, is er ook een wachtlijst. Tenminste voor de meeste dagen. Dit zijn de dagen waarop de meeste mensen werken, namelijk maandag, dinsdag en donderdag. Als jij jouw kindje op een of meerdere van deze dagen naar het kinderdagverblijf wilt brengen, is het verstandig om jouw kindje nu al in te gaan schrijven. Op deze manier is de kans het grootst dat hij of zij gelijk na jouw verlof terecht kan bij het kinderdagverblijf. Het is verstandig om bij een aantal kinderdagverblijven te gaan kijken. Als je dit overdag doet, kan je kennis maken met een aantal leidsters en kan je zien hoe zij omgaan met de kinderen. Het is belangrijk om naar jouw gevoel te luisteren en te kiezen voor het kinderdagverblijf waar jij het beste gevoel bij hebt. Alleen dan breng jij jouw kindje straks met een goed gevoel naar hen toe.

 

Werkwijze kinderdagverblijf

Op een kinderdagverblijf proberen ze zo veel mogelijk het ritme van thuis aan te houden. Dus als jouw kindje op vaste tijden slaapt, zullen zij hem of haar ook op die tijden in bed leggen. Als jouw kindje wat groter wordt, gaat hij of zij mee met de dagindeling op het kinderdagverblijf. Ze hebben een heel schema voor de dag. Dit vinden kinderen fijn, omdat ze dan weten wat ze kunnen verwachten. Er gelden regels waar iedereen zich aan moet houden, zoals het aan tafel blijven zitten totdat iedereen klaar is met eten. Er worden verplichte activiteiten gedaan, maar kinderen mogen vooral gewoon gezellig met vriendjes en vriendinnetjes spelen. Ze vinden het vaak heel erg leuk om naar het kinderdagverblijf te gaan, omdat er altijd wel iemand is met wie ze kunnen spelen.

 

Kosten

De kosten voor de kinderopvang worden deels vergoed. Je kunt kinderopvangtoeslag aanvragen, via toeslagen.nl. Hoe hoog jouw toeslag is, is afhankelijk van jouw inkomsten en van het aantal uren dat jij jouw kindje naar de opvang brengt. Op toeslagen.nl kan je een proefberekening maken.

Veel succes met het maken van de juiste keuze en nog een fijne zwangerschap!