Iedere vrouw ervaart een zwangerschap anders. Of het nu je eerste, tweede of derde zwangerschap is, geen enkele zwangerschap is bijna hetzelfde. Zwangerschaps symptomen horen echter wel bij een hele normale zwangerschap.

Zwangerschapssymptomen, heel natuurlijk en normaal
Sommige vrouwen krijgen last van elk symptoom die bij een zwangerschap hoort. Er zijn ook vrouwen die geen tot weinig last ervaren. Wees niet ongerust. Je lichaam is aan het veranderen en bereidt zich voor. Het is een natuurlijk proces en je lichaam doet gewoon wat het hoort te doen. De eerste tekenen van zwanger zijn is dat je over tijd bent. Je menstruatie blijft uit. Een zwangerschapstest kan uitsluitsel geven. Een paar dagen na je eisprong(ovulatie) kan je een lichte bloeding krijgen. De eicel nestelt zich vast in de baarmoederwand (innesteling), je kunt hier soms een beetje kramp van krijgen, wat soms gepaard kan gaan met diarree. Stemmingswisselingen horen er ook bij.
Misselijkheid
Een vervelende, maar meest voorkomende symptoom is misselijkheid. Het is een fabel dat je alleen in de ochtend misselijk kan worden. Op ieder moment van de dag kun je halsoverkop naar het toilet rennen! Vermoedelijk heeft het zwangerschapshormoon HCG er mee te maken.
Vermoeidheid en hoofdpijn
In het begin van je zwangerschap kun je erg moe zijn. Hormonen in je lichaam, de placenta, er gebeurt van alles in je lichaam. Hoofdpijn kan door vermoeidheid en misselijkheid komen.
Gevoelige borsten
Je borsten kunnen gevoelig, gezwollen en pijnlijk aanvoelen. Ze kunnen ook wat groter lijken of worden. Je tepelhoven kunnen donkerder worden.
Veel plassen, opgeblazen gevoel en trek hebben
Continue een volle blaas gevoel te hebben, je broeken zitten strakker en je buik zet op? Je houdt meer vocht vast en je darmen werken wat trager. Je hebt vaak trek in bepaalde dingen. Doordat je neus ook beter ruikt, kun je van veel (eet) geuren een afkeer krijgen. Wil jij precies weten in welke weken je zwangerschapssymptomen kunt krijgen? Op ikenmama.nl lees je alle feitjes op een rij over symptomen zwangerschap.

Tips voor de perfecte babyshower
Iedere aanstaande moeder mag extra verwend worden. Het is goed voor moeder en kind. Een babyshower hoort er helemaal bij. Leuke ideeën vindt je op ikenmama.nl
Op een babyshower wordt er gelachen en cadeautjes aan de toekomstige mama gegeven. Extra tips om de zwangere te laten ontspannen zijn:

  • Houdt de babyshower maximaal twee tot drie uurtjes, te lang kan vaak vermoeiend zijn
  • Doe samen met de meiden spelletjes wat met de baby te maken heeft
  • Geef een gepersonaliseerd cadeau
  • Verwen de mama in spé met een heerlijke hoofd-nek of voetmassage
  • Laat haar haar verhaal doen en luister naar al haar kwaaltjes